Eier du en gammel skatt?

26.05.2024

Mange tomme eiendommer står forlatt, samtidig som mange drømmer om å kjøpe en slik skatt og gi det livet tilbake. Bygdene treger folk, og folk trenger hus - kanskje er det akkurat slike skatter de er på jakt etter.

Fortidsminneforeningen har satt fokus på det å redde forlatte hus gjennom LYS I GAMLE HUS prosjektet. I tillegg finnes flere andre Facebook-grupper med formål om å finne nye eiere til slike plasser. 

Vil vil tipse om disse Facebook-gruppene, med vanvittig mange medlemmer, dersom du ønsker å selge eller kjøpe en slik plass; 

Vi var også nysgjerrige på slike plasser da vi var på husjakt, men endte med en mye mer ferdig eiendom. Samtidig har vi gamle tømmerbygninger som trenger annerledes pleie enn nye hus i dag. Heldigvis finnes råd på veien. Det finnes håndverkere som er ekstra gode på tradisjonshåndverk og gamle bygninger. I tillegg tilbyr Musea i Nord-Østerdalen gratis veiledning for eiere av gamle hus. Vi fikk masse gode råd fra bygningsvern-rådgiveren der da vi pusset opp Eldhuset her på Møregga innvendig. 

Det er også en rekke kurs man kan ta for å lære mer om disse skattene - Anders hos oss har blant annet gått kurs i vindurestaurering hos Gamle Trehus. Fortidsminneforeningen har også flere kurs man kan delta på.